Archive for februari, 2012

Blåbärscupcakes

Tänkte att idag ska jag göra nått nyttigt:-) Blåbär är ju nyttigt tänkte jag då, rika på antioxidanter, vitaminer, mineraler och annat nyttigt. Bra för mörkerseendet, förebygger hjärtlig och kärlsjukdomar . Så det fick bli blåbärscupcakes för det måste ju vara jättenyttigt:-)

 

När man gör cupcakes med bär i sjunker bären oftast till botten.  Men gör man smeten lite tjockare än vanligt så är risken mindre att bären sjunker.

Här kommer ett grundrecept som passar till cupcakes med bär, blir ca 12 medium cupcakes.

  • 2 ägg
  • 2 del socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 dl vaniljyoghurt, ( jag använde blåbärsyoghurt)
  • 0,5-1 dl smält smör eller flytande margarin
  • 1,5 dl bär( jag använde blåbärssylt)

 

Vispa ägg och socker i några minuter med elvisp.
Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke.
Blanda ihop de torra ingredienserna med äggsmeten.
Varva mjölk (youghurt) och det smälta smöret, och de torra ingredienserna och blanda.

Grädda muffinsen i ca.12-15 min inen 200 grader ugn. Låt dem svalna innan du har på frostingen.

Frosting:

  • 60 g mjukt smör
  • 5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk färskpressad citron, saften
  • 100 g PhiladelphiaostNågra droppar valfri karamellfärg. (jag hade i 4 msk blåbärssylt istället för att använda citronsaft och karamellfärg)

Gör så här:

1. Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och citronsaft krämigt.

2. Vispa i Philadelphiaosten.

3. Färga glasyren i olika färger med karamellfärg eller behåll den vit.( eller sylt som jag hade)

4. Bred den på cupcakesen och garnera med strössel eller blommor.

 //Anette

 

Vaniljdränkt sockerkaka m apelsinsmak

 

Det blev en vaniljdränkt sockerkaka med apelsinsmak till söndagsfikat:-)

kaka:

  • 3 ägg
  • 2,5 dl socker
  • 3 dl mjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl kokande vatten
Fyllning/glasyr:
  • 125 gr smör
  • 1 dl mjölk
  • 4 msk vaniljsocker
  • 0,5 dl pressad apelsin
  • ”fyllningen/glasyren” kokas häftigt i ca 2min
Gräddas i 175 grader i ca 40 min.
Gör en vanlig sockerkaka och låt den kallna.
Man kan antingen dela på kakan på mitten och dränkade båda bottnarna med den kokta fyllningen. Eller så häller man ”fyllningen/glasyren ovanpå kakan”
Lägg ihop kakan och låt fyllningen stelna.
Garnera med strössel och apelsinskivor.
//anette

Kokostoppar

 

Jätteenkelt recept som går snabbt. Experimentera med ingredienserna, jag hade i lite flagad mandel och det blev jättegott :-) Man kan ha karamellfärg i, choclatechips mm, bara att prova!!

Kokostoppar

15-30 st

Ingredienser

  • 50 g smält smör
  • 2  ägg
  • 1 dl strösocker
  • 200 g kokosflingor( en påse)
  • rivet skal av 1 lime eller 1/2 citron

 

Gör så här

Sätt ugnen på 175°

Smält smöret

Rör ihop ägg och socker i en skål

Tillsätt kokosflingor, limeskal och smör och rör ihop till en smet. Låt smeten stå en stund så sväller kokosflingorna och kakorna blir extra toppiga och fina i formen.

Klicka ut smeten med hjälp av två skedar och forma till 15 stora eller 30 små toppar på en plåt med bakplåtspapper

Grädda mitt i ugnen ca 15 min för stora toppar och ca 10 min för små toppar

Tips! Låt kakorna kallna. Doppa sedan den övre eller nedre delen av kakan i smält choklad. Ställ dem att stelna på bakplåtspapper.

 

//Anette