Archive for mars, 2012

Krämbullar

Detta recept på krämbullar har vi fått inskickat av Marika i Arvika. Har inte provat baka dom själva, men de ser goda ut!
  • 50 gr jäst
  • 150 gr smör
  • 4 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm hjorthornssalt
  • 13 dl vetemjöl
Fyllning:
  • ca 3 dl vaniljkräm(marsankräm)
Pensling:
  • smält smör
  • strösocker
GÖR SÅ HÄR:

1. Smula jästen i degbunken. smält smöret. häll på mjölken och värm till 37gr.

2. Häll mjölken över jästen och rör ut den. Blanda ner ägg, socker , salt, hjorthornssalt och vetemjöl.

3. Arbeta degen blank och smidig samt låt den jäsa i 30 min. Ta upp den på bakbordet och arbeta den lite, forma sedan runda bullar.

4. Platta ut bullarna, lägg i en klick vaniljkräm. Nyp ihop den och lägg den med skarven neråt i en bullform

5. Låt bullarna jäsa på en plåt ca 40 min. Grädda sedan i mitten av ugnen ca 8 min. Låt dem kallna på galler. Pensla dem med margarin och doppa i strösocker.

Går bra att frysa, men vänta då med att pensla med margarinet och doppa i socker, gör detta innan servering så blir det bäst.

 

//Marika

 

Makroner med färg

Kunde bara inte låta bli att lägga ut en bild på mina FBK makroner :-) De smakade speciellt gott idag efter segern! Färgen på kakorna blev dock inte riktigt vad jag tänkt mig :-)

//anette

Johannah´s Chocolate Chip Cookies

 

 

Detta receptet är bakat och inskickat av Johannah som är 14 år och älskar att baka.

Ingredienser grundrecept:

  • 120 g mjukt smör
  • 1 dl råsocker
  • 1 st ägg
  • 1.5 dl vetemjöl
  • 0.5 dl havregryn
  • 0.5 tsk bakpulver
  • 0.25 tsk salt
  • 100 g choklad av valfri smak (använde odense chokladknappar, både vit och ljus choklad)

Gör så här

1. Grundrecept: Vispa smör och råsocker krämigt, rör i ägget.

2. Vänd i vetemjöl, havregryn, bakpulver och salt.

3. Hacka chokladen grovt och riv limeskalet, blanda i degen.

4. Rulla in kakdegen i plastfilm eller bakplåtspapper till en rulle (5 cm i diameter) och frys i cirka 30 min.

5. Skiva rullen i 1 cm tjocka skivor och grädda kakorna på bakplåtspapper i 180 grader varmluft, cirka 10 minuter.

 

Jag orkade inte vänta på att degen skulle vila, så jag klickade ut degen direkt på plåten. Lycka till!! //Johannah