Citron Galette

Sagolikt god citrondoftande vetekaka! Jättelätt att göra, är godast precis nygräddad. Mumsigt försvinnande god :-)

Det här receptet räcker till 2 kakor.

Citron Galette

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 2 msk socker
  • 2 krm salt
  • rivet skal av 1 Citron
  • 1 dl vatten
  • 25 gr jäst
  • 1 ägg
  • 4 dl vetemjöl

Fyllning

  • 75 gr smör
  • 1 dl socker

 

Gör så här

Rör smöret mjukt med socker, salt och rivet skal av citron.(citronskalet kan med fördel användas på skalet)

Tillsätt kallt vatten och smula ner jästen( om du använder färskjäst) Tillsätt ägg och vetemjöl.

Arbeta degen jämn och smidig 4-5 min för hand.

Låt degen jäsa under plastfolie under en timme.

Lägg bakplåtspapper på 2 plåtar och fördela den mycket lösa degen mitt på dem.

Tryck med mjölade fingertopparna ut de två degarna till tunna kakor( ca. 23 cm i diameter)

Vik upp kanten runt om ca. 1 cm

Skär smöret i små tärningar, lägg dem på kakorna och strö över sockret( ev rivet citronskal)

Grädda kakorna i 250 graders ugnsvärme i ca 8 min. Låt kakorna svalna 5-10 minuter på plåten. En kaka ger 6-8 bitar.

(receptet är hämtat och många gånger prövat ur boken ”Vetebröd” från Bra Böcker)

 

//Anette

 

Comments are closed.